Training Leidinggeven aan Verandering

Training Leiding geven aan Verandering

De Training

Wil jij je medewerkers goed door veranderingen begeleiden? Inzicht geven in de emoties en gevoelens die horen bij veranderen? En dit als leidinggevende goed ondersteunen? In deze training leer je hoe je effectieve en ondersteunende gesprekken voert met je medewerkers en hen daarmee goed door een verandering begeleidt.

Stel, je afdeling moet ineens commercieel gaan werken, zijn eigen broek ophouden omdat subsidies stoppen. Of er is een reorganisatie waardoor de hele cultuur ineens op zijn kop staat. Of er wordt vergaande automatisering ingevoerd die het werk van je medewerkers wezenlijk anders maakt.
Veranderingen zijn talrijk en overal aan de orde van de dag. Van vrijwilligers in organisaties die ineens het werk van de betaalde kracht mogen gaan doen tot afdelingen die andere verantwoordelijkheden krijgen; iedereen gaat min of meer door dezelfde fases heen bij een verandering.

Wij geven je in 1 dag (inclusief avond) inzicht in hoe medewerkers omgaan met opgelegde veranderingen. Mensen gaan daarbij door verschillende, elkaar opvolgende fasen heen. Elke fase kent zijn eigen emoties. Je hebt als begeleider, leidinggevende of collega een rol in hoe de medewerker omgaat met deze emoties. Wij geven je inzicht om deze rol zo goed mogelijk in te vullen. Goed voor de medewerker én goed voor de organisatie.

We zorgen dat je tekst en taal krijgt om de fases van de verandering goed onder woorden te brengen. Jij bent in staat de medewerker inzicht te geven waardoor deze meer grip en eigen invloed krijgt. Dat helpt om de nieuwe situatie makkelijker te accepteren en om te gaan met alle ongemak dat bij verandering komt kijken. Tevens geeft het je dat je zelf comfortabel omgaat met veranderen.

Wat leer je?

De trainingsdag bestaat uit drie delen verdeeld over 1 dag inclusief de avond.

Deel 1:

 • Voorbereiding van je gesprekken
 • Achtergrond van en psychologie over gevolgen van opgelegde veranderingen
 • Demonstratie van de Verandercurve om het effect van verandering inzichtelijk te maken
 • Het uitvragen van de onderbuikgevoelens van degene in verandering
 • Écht in gesprek

Deel 2:

 • Voeren van gesprekken in de verschillende fases van verandering met behulp van het tafelmodel
 • Hoe bevorder je de veranderingsbereidheid van jezelf en de ander?
 • Do en don’ts bij opgelegde verandering: wat is handig om te doen als leidinggevende en wat juist helemaal niet
 • Inzicht in je eigen rol en invloed als begeleider in het veranderingsproces

Deel 3:

 • Verschillen tussen emoties & gevoel bij opgelegde veranderingen
 • Omgaan met stagnerende veranderingsbereidheid
 • Uitzonderingen en dilemma’s

We voeden je de gehele dag met tientallen tips over het begeleiden van mensen door een verandering.

Deze training is interessant voor leidinggevenden, teamleiders, coördinatoren, hulpverleners, begeleiders en ieder ander die te maken heeft met het begeleiden van mensen in verandering.

Resultaten van de training

 • Je weet hoe je medewerkers inzicht geeft in emoties en gevoelens die voortkomen uit het veranderproces en de weerstand hierop
 • Je weet hoe je adequaat kunt reageren op weerstand zodat de ander een stap verder kan in het veranderproces
 • Je voert gesprekken over onzekerheden en onderbuikgevoelens zodanig dat deze bespreekbaar en hanteerbaar worden voor de ander
 • Je voelt je comfortabel met je rol als begeleider van een verandering en je bent in staat om de gedragskant hiervan bij te sturen.

Wil je dat wij de verandercurve in jouw verandertraject begeleiden, kijk dan bij de Flitsworkshop Veranderkracht.

Babette

Babette

Begeleider

“Veranderingen slagen of falen vaak door de mensen die er mee moeten werken. Juist die mensen worden in het ontwerpproces vaak overgeslagen. Wellicht omdat we niet zo handig omgaan met emoties & weerstand. Of omdat het lastig is grip te krijgen op gedrag van de ander. Wij geven inzicht en handvatten zodat je wél grip krijgt en het begeleiden van de verandering een boeiend proces voor jou wordt.
Annemarie

Annemarie

Begeleider

“Ik zie veel leidinggevenden met de beste bedoelingen veranderingen begeleiden maar afhaken op de weerbarstigheid van de praktijk, lees: de medewerkers. Door onze inzichten en gesprekstechnieken en ook door eigen onderzoek in je mindset is het begeleiden van een verandering helemaal niet lastig, sterker nog, ik zie mensen er dan juist veel plezier in krijgen.”

Praktisch:

Datum: dinsdag 6 november 2018

Plaats: Omgeving Utrecht

Tijd: 9.30 – 21.00 uur

Prijs: € 750,- excl. 21% BTW inclusief lunch en diner

Inbegrepen:

Materialen

Vergaderarrangement

Lunch en 3-gangendiner

Certificaat

Meer informatie? Neem contact op!