Selecteer een pagina
Een slimme manier om niet te veranderen is mammoet denken. Je doel zó groot en omvangrijk maken dat de lust je vergaat er überhaubt aan te beginnen.

We werken met een groep mensen van een afdeling van een universiteit in het zuiden van het land. De vraag is: ‘hoe zorgen wij ervoor dat we zichtbaar worden in de organisatie?’. Flyeren is al geprobeerd en hielp uiteraard niets. Er moet iets anders gebeuren.Ander gedrag dus. Er worden doelen geformuleerd. De bedoeling is om van die doelen haalbare tussenstappen te maken. ‘Terug redeneren’ noemen we dit. Klinkt makkelijk. En dat is het ook.

Maar dan wordt het ineens ingewikkeld. Er worden dingen bijgehaald, er moet eerst een overleg komen met marketing, er moet advies komen van een externe media strateeg. Oh, en een onderzoek onder de doelgroep. Dat zal ook erg helpen. Mammoet denken dus. In plaats van het klein te maken, maken ze het juist extreem groot. Mammoet denken is een slimme, onbewuste manier om het ‘doen’ nog even uit te stellen.

3 Stappen om de mammoet te verslaan:

  • Onderzoek waarom de mammoet ontstaat: Is het doel te spannend? Is het resultaat voldoende aantrekkelijk? Is het doel te groot gesteld, of valt het buiten je invloed? Als je hebt besloten dat je doel écht is wat je wilt, maak dan bewust de keuze er voor te gaan.
  • Groot denken en dromen is prima, maar als het je verlamt is het beter en effectiever om een (iets) kleiner doel te nemen. Maak desgewenst een stappenplan dat uiteindelijk leidt naar je doel.
  • Formuleer elke tussenstap naar het doel in haalbare concrete stappen en definieer wat je daadwerkelijk gaat doen. B.v.: Ik vertel twee weken lang elke dag aan een x aantal relevante mensen, over de nieuwe service die mijn afdeling biedt.
Share