Selecteer een pagina

‘Nu zie ik dat ik aan de verkeerde touwen aan het trekken was’, ‘Ik ben er nog lang mee bezig geweest!’, ‘Inspirerend en motiverend’. Enkele reacties van deelnemers aan de succesvolle Inspiratiesessies Veranderkracht! in Groningen en Zwolle.

In deze inspiratiesessies nemen we deelnemers mee in de fases en emoties van een verandering en geven we aan hoe de flitsworkshop Veranderkracht er in jouw organisatie uit kan zien. Je krijgt inzicht waarom iemand (of jezelf) wel of niet op de verandering zit te wachten. Het is voor iedereen herkenbaar: of het nu gaat over invoering van zelfsturing, een nieuw IT systeem of een andere manier van werken, iedereen heeft of krijgt er mee te maken.

Wil je ook leren hoe je mensen meeneemt in een verandering, maar eerst ervaren hoe het is? Geef je dan op voor de gratis bijeenkomst op 9 november a.s. in Utrecht van 10.00 tot 12.30 uur. Je kunt ook een mail sturen: info@tersprake.com.

Barack Obama, Ricardo Semler en vooral… De Rest!

‘Je hebt van die weken dat je je realiseert dat je een ‘lucky bee’ bent!’
Anketrien had een ticket bemachtigd voor Forward Thinking Leadership, een seminar van Denkproducties met als dikke kers op de taart Mr President Barack Obama. ‘Oké, ik geef het toe, ik ging voor hem maar kwam terug met veel meer!’ zegt ze.

Deze indrukwekkende dag bracht vele kleine en drie grote inzichten:

  • Als het om leiderschap gaat: Begin en doe dat wat voor jou goed is. Je wéét zelf wanneer het goed is. Laat perfectie je vooral niet verlammen.
  • De wereld verandert zo snel; blijf bij jezelf, en laat je vooral niet meeslepen door technologische mogelijkheden. Technologie kan ook verkillen, technologie kan leidend worden, waardoor je vergeet klanten mee te nemen. Niet alles wat kán, moet ook. Denk na over wat uiteindelijk de klant blij maakt en sluit aan bij die behoefte.
  • Een goed verhaal is jouw verhaal. Laat het echt van jou komen, uit je hart. Een verhaal dat jezelf gelooft en doorvoelt, geloven anderen ook.

Zelfsturing Below the Surface

Binnen een week stond Anketrien vervolgens als begeleider in de prachtige oude Suikerfabriek in Groningen voor het 2-daags event Below the Surface. Het Zuiderlicht organiseerde deze ‘intellectuele expeditie’ over zelfsturing waar vooral teams van organisaties zich voor inschreven.

’s Avonds sprak Ricardo Semler. Hij gaf aan dat 2% van innovaties van mensen uit de eigen branche komt. Je hebt mensen van buitenaf nodig om écht anders te denken.

Ook gaf hij aan dat 60-70% van de mensen vinden dat ze ‘meaningless jobs’ hebben. Werk is voor hen gewoon werk. Wil je betrokkenheid, betrek ze dan bij de inhoud en de zingeving van hun werk. Kijk of je hun hart en interesse kunt raken door te praten over wat ze beweegt en hen raakt.

De 2-daagse begon met 5 perspectieven op zelfsturing. Vanuit de biologie, psychologie, neurologie, filosofie en economie werd zelfsturing belicht. De lessons learned:

  • Maak expliciet wat het hoofdmotief van zelfsturing is. Het is een middel om naar een doel te komen. Maak het geen doel op zich. Maak duidelijk waarom je kiest voor zelfsturing en zorg dat het iets is wat je mensen ‘aan’ zet.
  • Zoek in een zelfsturend team per situatie de effectieve leider in het team. De teamleden bepalen wie in welke situatie de leiding mag nemen. Bij apen wijzen oude vrouwtjes de weg, zorgen oudere mannetjes voor de peuters en pubers en staan de jonge mannetjes vooraan in spannende situaties.
  • Begin bij stap 1, daarna volgt stap….1. Begin! En leer onderweg! De wereld is complex geworden en ook een organisatie is een bord vol spaghetti. Probeer niet alles op je vork te draaien, maar begin bij 1 sliertje. Als je die verwerkt hebt, kijk je hoe de wereld er uitziet en pak je opnieuw 1 sliertje. Stappenplannen zijn eigenlijk niet meer te maken. Dus na stap 1…. volgt stap 1.
  • Werk doorlopend aan respect en vertrouwen; reflectie reflectie reflectie! Ga met elkaar in gesprek, vraag of je het goed doet, overleg (zeker in het begin) veel en vaak. Stel je kwetsbaar op, vraag door bij anderen, stel heel veel vragen. Dit geldt voor alle teamleden en zeker ook voor de teamleider (als die er nog is!).
  • En reflectie op ons vak: als procesbegeleider op dit event, en ook zeker als procesbegeleider van Ter Sprake kun je /moet je veel op je handen zitten! Laat de energie vooral in het team ontstaan. ‘Leading from behind’, noemde Rob Vinke van Zuiderlicht het.

Wil je begeleiding bij het invoeren van zelfsturing in je organisatie: neem dan contact op met anketrien@tersprake.com. Anketrien is zowel als externe begeleider als op interim basis beschikbaar.

Oh, en ook niet onbelangrijk…

‘She said YES!’
Anketrien & Pytrik
22 september 2018
Van Harte!

Share