Selecteer een pagina

Een paar weken geleden trainden we een groep senior adviseurs van een projectorganisatie in het sociale domein.

We werkten met de verandercurve. Een werkvorm die we gebruiken om inzicht te geven waar je doorheen gaat bij een opgelegde verandering. De vraag vooraf was namelijk: ‘hoe krijgen we onze junior adviseurs zover, dat zij werkzaamheden van de seniors overnemen zodat de senior-adviseurs meer het veld in kunnen?’. Verschuiving van taken en verantwoordelijkheden dus. En veel weerstand bij de junioren, aldus de seniors.

We beginnen gemoedelijk. Ik speel de junior adviseur, mijn collega stapt in de rol van een senior. Als we bij de tweede fase van de verandercurve komen, de fase die gaat over boosheid en verzet, verandert er iets in de sfeer. Dit is de fase waarin je beseft: ‘oh oh..this is for real. Hier kom ik niet onderuit. Dit gaat tóch gebeuren’.

Ik speel expres niet te groot, de overwegend introverte deelnemers zullen zich eerder herkennen in ‘stil verzet’ dan in bombastische armgebaren. Om ons heen wordt het wat stiller. Er schuiven mensen op hun stoel. Hier en daar worden blikken gewisseld.

We doen bewust alsof we het niet zien en spelen verder. Totdat een wat stille, gedistingeerde dame rechts voor mij ineens fel uitroept: ‘Dit gaat niet over hén, dit gaat over mij! Ík ben boos omdat ik ineens iets anders moet doen. Ík ben degene die een keuze moet maken of ik dit nog leuk vind, anders red ik het niet’. Ze kijkt wat beduusd om haar heen. Er wordt instemmend geknikt. Nu wisselen mijn collega en ik een blik. Raak. Inzicht komt van binnenuit. Niets aan toe te voegen.

3 Stappen voor meer inzicht:

  • Maak bij een opgelegde veranderingen bewust de keuze of je mee wilt of niet. Maak je deze keuze niet, dan bestaat de kans dat je ontevreden wordt en (onderhuids) boos blijft. De sfeer wordt er vaak niet beter op. Is je keuze bewust dan verdraag je makkelijker de nadelen van de verandering.
  • Neem geen drastische beslissing als je in de fase van boosheid & verzet zit. Je reageert dan op je emoties. Emoties verdwijnen weer, waardoor er ruimte komt om naar je gevoel én je verstand te luisteren. Pas als die ruimte er is kan je een bewuste keuze maken.
  • Wees eerlijk en geef erkenning aan je gevoelens en emoties. Weggestopte emoties komen vaak in een later stadium toch terug, vaak groter dan nodig.
[.$?*|{}() _i=”1″ _address=”1″ /][^; _i=”2″ _address=”2″ /][1 _i=”3″ _address=”3″ /]

Share